Curriculum Vitae

Varga Ildikó Rita Anna Varga
Énekművész, tanár, Dr. phil. (PhD)

Varga Ildikó Rita Anna (VIRA) 2000-ben debütált a Kolozsvári Magyar Operában, a Kürthy András rendezésében bemutatott Nabuccóban (Verdi), Fenena szerepében, de énekesi karrierjét híres felmenője (Németh Marika) példájára operett és musical színpadokon kezdte. Pályája elején elénekelte többek között Anitá-t a West Side Story keresztmetszetében Pécsett, és dolgozott a budapesti InterOperett és más produkciók (pl. a Honvéd Művészegyüttes Operett-Gálái) primadonnájaként Budapesten, és vidéken.

2001-ben Izlandra szerződött, ahol több Mozart-opera (2002: Cosi Fan Tutte-Dorabella, 2003: Don Giovanni-Donna Elvira) főszerepét énekelte el mind vidéken, mind a fővárosban: Reykjavikban, kiváló kritikákkal, de énekelt Ólafur Ragnar Grímssonnak, Izland köztársasági elnökének (2001, Stykkisholmur), két koncertet adott a Reykjaviki Operaházban (2002 és 2003) és sok kamaraesten, ill. különböző egyéb hangversenyeken volt közreműködő az izlandi fővárosban és vidéken is. Számos ismert és kitűnő karmesterrel, rendezővel és előadóművésszel dolgozott mind külföldön, mind Magyarországon, pl. Nagy Ferenccel, Kürthy Andrással, Hary Bélával, Héja Domonkossal, Medveczky Ádámmal, Szokolay Balázzsal, Maria Teresa Uribével, Oberfrank Gézával, Oberfrank Péterrel, Szennai Kálmánnal, Vajda Gergellyel, Eötvös Péterrel, Áugúst Ólafssonnal, Keith Reeddel és Gunnstein Ólafssonnal. A Mozart és Verdi operaszerepeken kívül volt Örzse és Császárné a Nemzeti Filharmónia koncertsorozatában, Kodály Háryjának keresztmetszetében, megkapta a Budapesti Operabarátok Egyesületének ösztöndíját, és többször énekelt különböző oratórium koncerteken is. (Pl. Pergolesi: Stabat Mater, Kőszegen, Budapesten, és Hafnarfjörđurben.)

Számos mesterkurzuson vett részt, mint pl. Kristján Jóhansson, Hamari Júlia, Lorraine Nubar (a New Yorki Juilliard tanára), Dalton Baldwin (Jessye Norman kamarapartnere), Dietrich Fischer-Dieskau, Sólyom-Nagy Sándor, és Walter Moore kurzusain, valamint több alkalommal a budapesti Operaház által szervezett nemzetközi majki énekes mesterkurzuson, ill. a szombathelyi Bartók Szemináriumon. 2004 és 2006 között novatrix-ként unikumnak számító kamaraestekkel járta Magyarországot, olyanokkal, amelyekben különböző zenetörténeti és történeti korokból és más-más szerzőktől származó próza, vers, film, dalok, áriák és zongoradarabok egy történetté kapcsolódtak össze. (Pl. „Örök Nő”-monodráma, 2006.)

Diplomái közül 2008-ban kapta meg az énekművész-tanár egyetemi képesítést (MA, MA) a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának Zeneművészeti Intézetében, ahol Kincses Veronika tanítványa volt. Tanulmányait - osztatlan egyetemi képzésben - öt év helyett két év alatt végezte el. Korábbi mesterei Pilláriné Rögöz Eszter, Maria Teresa Uribe-Reddemann, és Ercse Margit voltak. Jelenleg magánének tanárként és énekesként dolgozik, zenetörténeti esszéket és tanulmányokat ír, rendez, és bemutatás előtt áll már elkészült saját ruha-kollekciója is. 2015. március 24-én kapta meg doktori címét az Universität für Musik und darstellende Kunst, Graz zenetörténet szakán.


2010. Az oldal teljes tartalma Varga Ildikó szellemi tulajdonát képezi és teljes egészében szerzői jogvédelem alatt áll.